Algemeen


Boerderij Jort van Gossen is gebouwd circa 1830 bestond oorspronkelijk uit een voorhuis, aan de oostzijde en het schuurgedeelte, aan de westzijde.

De opa en oma van Jort, Jort en Trijn bestierden er een klein boerenbedrijfje met onder andere koeien. Toen na de oorlog het toerisme wat op gang kwam, waaide er zo af en toe een verregende "badgast" aan die een nachtje op zolder in het stro sliep. Door de jaren heen werd dit slapen in het stro, slapen op een strozak en niet veel later besloten Jort en Trijn de koeien te verruilen voor een groepsverblijf.

De stallen werden verbouwd tot slaapzaal met stapelbedden en er werd een keuken in de schuur gemaakt. Jort en Trijn en hun 2 zoons Gossen en Jaap verlieten in de zomer hun eigen huis en verhuurden dit aan vakantiegasten, zelf sliepen ze dan in het kleine Bargehuuske (het varkenshok).

Het oude voorhuis bleek na verloop van tijd bouwkundig toch wat mankementen te vertonen, dus toen Trijn en Jort voldoende gespaard hadden, lieten zij het huis Wieke op de naastgelegen grond bouwen, het oude voorhuis werd afgebroken. Het bargehuuske werd een huisje voor de begeleiding van de (school)groepen die de boerderij bezochten.

Jaar in jaar uit ontvingen Trijn en Jort vele groepen, Trijn kookte in die tijd ook voor de gasten. In enorme pannen stond zij voor groepen tot wel 60 personen te koken, altijd met veel toewijding en plezier, Trijn vond het heerlijk om het iedereen naar de zin te maken! Jort zorgde vaak voor veel prachtige activiteiten, paling roken, op de platte kar achter de tracktor naar het wad, fuiken zetten, noem maar op! Vele gasten leerden dankzij Jort het eiland op een bijzondere manier kennen!

Toen Trijn en Jort wat ouder werden namen Akky en Gossen het stokje over. Zij zorgden voor wat modernisering van het sanitair in de boerderij, de eetzaal kreeg een make-over, er kwamen nieuwe cv ketels, het rieten dak werd vervangen door dakplaten en er werden spouwmuren geplaatst. In deze jaren zorgde Akky voor het reilen en zeilen van de groepen, Gossen hielp mee als hij thuis was van het varen. Ze hielden de uitstapjes met de tracktor in ere, vele Belgische gasten leerden wadlopen en vogels kijken met Gossen!

Vanaf ongeveer 2005 gingen Akky en Gossen het wat rustiger aan doen, de vaste groepen gingen stuk voor stuk op zoek naar een ander leuk vakantie adres. Vanaf 2014 nam de Waddenvereniging voor een aantal zomers zijn intrek in de boerderij. Zij gebruikten de boerderij als expositieruimte en informatiepunt.

Toen er op werkgebied bij Jort (zoon van Gossen en Akky, kleinzoon van Trijn en Jort) in 2014 wat veranderingen plaatsvonden begon hij na te denken over de overname van de boerderij, om de groepsaccommodatie weer nieuw leven in te blazen. Samen met Marlieke heeft hij vanaf die jaar jaar na jaar weer wat meer groepen kunnen ontvangen. De inmiddels flink verouderde boerderij kreeg weer gasten!

Ook Jort en Marlieke vernieuwden ieder jaar weer wat. Met de omzet per jaar werd steeds een ander stukje van de boerderij aangepakt. Zo kwamen er nieuwe kussen, matrassen, de eetzaal werd opgeknapt, Jort maakte prachtige lange houten tafels, de inventaris van de keuken werd vernieuwd, de badkamer in de grote slaapzaal werd volledig gesloopt en opnieuw opgebouwd. Na verloop van tijd begon de klandizie weer goed aan te trekken, de groepen wisten de Jort van Gossen weer te vinden!

En toen werd het 2020, dat jaar verbouwden Jort en Marlieke het verouderde Bargehuuske tot een knus huisje voor 2 personen, maar kwam ook Covid-19 het land in...

De juist weer goed lopende kampeerboerderij zag al zijn groepen voor dat jaar annuleren, ook 2021 bleek het Covid-19-virus het land nog in zijn greep te houden. Met het oog op de toekomst startte Marlieke in de zomer van 2020 een aanvraag voor een verbouwing van de boerderij. Hierbij introduceerde zij het plan om de boerderij te verbouwen van groepsverblijf naar bedrijfswoning met appartementen. Het plan bleek haalbaar bij de gemeente en helaas bleek ook 2021 geen verbetering te geven in de Covid-19 situatie, dus in de zomer van 2021 hebben Jort en Marlieke de knoop doorgehakt om het plan uit te voeren.

Vanaf half september 2021 is begonnen met de sloop van de binnenkant van de boerderij, het 450m2 dak is ontdaan van de asbestplaten en is geïsoleerd, er worden nieuwe muren gemetseld, er wordt vloerverwarming gelegd, nieuwe verdiepingsvloeren worden gemaakt en in 2022 moeten er 3 geheel nieuwe appartementen in de 200 jaar oude boerderij verrijzen!

Via onze facebookpagina en insta proberen wij zo af en toe een update te geven van de stand van zaken en bent u in de buurt, neem gerust een kijkje!

Wij ontvangen jullie heel graag in onze nieuwe appartementen of 't Bargehuuske in 2022!

Jort, Marlieke, Sara en NinaAppartementenboerderij Jort van Gossen: De centraal gelegen boerderij gebouwd in 1830 beschikt vanaf 2022 over twee 2-persoons appartementen, 1 vierpersoons appartement en sinds 2020 hebben wij ons schattige Bargehuuske, tiny house in Formerum in de verhuur!